Skip to main content

LiStOVáNÍ je kulturní událost

 |  Reference

„LiStOVáNÍ je kulturní událost" (Miloš Urban)

LiStOVáNÍ mělo na naší škole premiéru v září 2012. Tehdy mladí herci sdružení kolem zakladatele cyklu scénických čtení Lukáše Hejlíka s sebou přivezli amerického spisovatele C.D. Payna, aby sobě vlastní vtipnou a inovativní formou představili jeho nový román Neviditelný.

 Jestli se LiStOVáNÍ před půl rokem setkalo s vřelými ohlasy, ve středu 13. března sklízelo všeobecné nadšení.

Petra Bučková, Lukáš Hejlík a Alan Novotný prokázali své profesionální nasazení ve smršti tří různých představení. Jako první četli a hráli či hráli a četli Život k sežrání francouzského autora Mikaëla Olliviera, příběh teenagera, kterému chybí láska a přebývají kila. Pro aulu praskající ve švech díky studentům 1. a 2. ročníků přivezli Gottland polského novináře Mariusze Szczygiela, knihu esejů vypovídajících nejen o české novodobé historie, ale i české mentalitě. Svůj tříhodinový maraton dovršili pak daleko za hranicemi beletrie Ekonomií dobra a zla českého ekonoma Tomáše Sedláčka.

A jak jsme LiStOVáNÍ přijali tentokrát? Ve všech případech se smíchem a s obdivem ke scénickému zpracování. Ekonomii jsme pak sledovali chvílemi s pocitem, že nám to hlava nebere (většina studentů a někteří pedagogové), ale i s výhradami ke sdělovaným -příliš povrchním- teoriím (profesorky filosofie a ekonomie a někteří studenti?). Gottland nás smetl jak svým nesmlouvavým, místy až sarkastickým humorem, tak závěrečnou, pro LiStOVáNÍ netypickou, mrazivě vážnou tečkou, za což si vysloužil nejmohutnější a nejdéle trvající potlesk ze všech tří představení. A konečně Život k sežrání setřel rozdíly mezi víceletým gymnáziem, základní školou, „peďačkami" i učiteli všech stupňů a naplnil aulu přesvědčením, že LiStOVáNÍ skutečně je kulturní událost.