Skip to main content

Ukázka: Stopařův průvodce Galaxií

 |  Ukázky z knih

Stopařův průvodce Galaxií 4. - Sbohem, a dík za ryby

Barman pleskl drobné do kaluže piva na barpultu, za což mu Arthur poděkoval.
„No tak," vybídla ho Fenny a mrkla na hodinky, „povězte mi, co mi musíte říct."

Znělo to, jak se ostatně dalo čekat, mimořádně skepticky a Arthura opustila odvaha. Sotva příhodná dekorace, aby se pokusil vysvětlit dívce, která sedí před ním, náhle chladná a celá nastražená, že v jakémsi snu, kdy se pohyboval mimo své tělo, telepaticky vycítil, že nervové zhroucení, které ji postihlo, souvisí s faktem, že ač je to v rozporu se zjevnou skutečností, Země byla opravdu zničena, protože musela udělat místo nové hyperprostorové dálniční spojce, což je něco, o čem na celé Zemi ví jen on sám, protože to osobně sledoval z vogonské kosmické lodi, a že ještě ke všemu jeho tělo i duše po ní bolestně a nesnesitelně touží a že se s ní potřebuje vyspat, jak jen to bude lidsky možné.
„Fenny," začal.
„Nechtěl byste si koupit pár lístků do naší tomboly? Je to jen taková malá věcná loterie."
Arthur prudce vzhlédl.
„Vybíráme peníze na Anjii, která jde do důchodu."
„Cože?"
„A potřebuje umělou ledvinu."
Nad ním se nakláněla jakási upjatá štíhlá žena středního věku v úpravném kostýmku, s úpravnou malou trvalou a úpravným drobným úsměvem, který patrně rádi olizovali úpravní malí psíci. Napřahovala k němu bloček s šatnovými lístky a plechovku na peníze.

STOPAŘŮV PRŮVODCE GALAXIÍ 5. - PŘEVÁŽNĚ NEŠKODNÁ

Stopařův průvodce Galaxií měl v době, které z legrace říkáme minulost, hodně co říct k problému paralelních vesmírů. Pro všechny, kdo nedosahují úrovně Pokročilého Boha, je z toho ovšem srozumitelné velmi málo. A poněvadž je nyní prokázáno, že všichni známí bohové vznikli dobrou třímilióntinu vteřiny po začátku vesmíru, a ne týden před tím, jak obvykle tvrdívali, čeká je už tak hodně vysvětlování, takže k záležitostem kosmologie se hned tak nedostanou.
Průvodce na téma paralelní vesmíry sděluje i jednu povzbudivou věc, a sice – nemáte nejmenší šanci to pochopit. A tak nemusíte mít strach, že se ztrapníte, a klidně můžete říkat ,Prosím?' a ,Cože?' a tápat a podle libosti plácat nesmysly.
Předně je potřeba si v souvislosti s paralelními vesmíry uvědomit, uvádí Průvodce, že nejsou paralelní. Dále je důležité si uvědomit, že to v přesném slova smyslu nejsou vesmíry, ale nejlepší bude, když se budete snažit si toto uvědomit až trochu později, až si uvědomíte, že všechno, co jste si až do této chvíle uvědomili, je nepravdivé.