Skip to main content
Robert Fulghum a Létající cirkus na velkém turné po České republice!!!

Robert Fulghum a Létající cirkus na velkém turné po České republice!!!

18. 05. 2016

Seňor Fuljumero se vrací, aby s projektem LiStOVáNí okolo herce Lukáše Hejlíka představil svou novou povídkovou knihu Poprask v sýrové uličce.
Projede kompletně české luhy i moravské háje v rámci turné Létající cirkus.

Ukázka: Drž mě pevně, miluj mě zlehka

Ukázka: Drž mě pevně, miluj mě zlehka

18. 05. 2016

Aristofanés Joyce III. byl syn profesora herectví, stejně jako i jeho otec, Aristofanés Joyce I. Toho nejmladšího však jeviště nelákalo, naopak. Promoval na právnické fakultě a to umělecké jméno si zkrátil. „Aristo Joyce“.
V Seattlu nastoupil jako právní zástupce ve velké advokátní kanceláři. Po několika letech však Aristo pocítil, že se blíží změna. 

Ukázka: Gorila a já

Ukázka: Gorila a já

27. 04. 2016

Příští den si Gorila vymyslela, že jí mám dělat při práci společnost. „Kdybys chtěla zase vzít roha, byla bych za to odpovědná," prohlásila. „Když se mnou budeš na dvoře, můžu na tebe dohlížet." Otevřela zadní vchod a přísně sledovala, jak vycházím ven. Natáhla jsem si žlutou bundu a vykročila do bláta. Zadní dvůr byl ohraničený vysokým plotem z prken.

Rozhovor s Fridou Nilsson

Rozhovor s Fridou Nilsson

25. 04. 2016

„České vydání mé knihy je fantastické!" Tak zakončila náš rozhovor Frida Nilsson, švédská spisovatelka knih pro děti, jejíž kniha Gorila a já nedávno vyšla v nakladatelství Portál. Povídala jsem si s ní nejen o její knize, ale i o tom, jak bychom se měli chovat k dětem.

Turné Gorila a já

Turné Gorila a já

23. 04. 2016

Listování vyráží na další turné pro děti - Ředitelka dětského domova nemá ráda osmiletou Jonnu, a tak ji ochotně předá k adopci děsivé Gorile, která jednoho dne přijede v otlučeném Volvu. Gorila žije na skládce a živí se prodejem šrotu. 

Turné Šmodrcha - ZŠ Pardubice

Turné Šmodrcha - ZŠ Pardubice

19. 04. 2016

V ú­te­rý 5. dub­na 2016 se v po­slu­­chárně na­ší ško­ly usku­­tečni­lo scénické čtení kni­hy Šm­od­r­cha, brit­ského au­to­ra Ar­chie Kimp­to­na. Knížku o po­pleteném ko­či­čá­kovi před­stavi­­li žákům 2. a 4. tříd her­­ci Lukáš Hej­­lík a Vě­ra Hol­lá. Po před­sta­vení násle­dova­la be­se­da, pro­dej knih a au­togra­mi­á­da s au­to­rem.

Rozhovor s Jiřím Hájíčkem

Rozhovor s Jiřím Hájíčkem

10. 04. 2016

Potřebuješ mít pro knihu vždycky nějaký reálný předobraz, nebo si většinou dokážeš všechno vyfabulovat?

Já nejsem typ autora, který by si sedl ke stolu a teď přemýšlel, o čem bude psát. Vždycky je to nějaká reálná inspirace zvnějšku, nějak se mě to téma dotýká, ale pak už jde psaní svou cestou...

Turné Fotbalové deníky za účasti Jiřího Hájíčka

Turné Fotbalové deníky za účasti Jiřího Hájíčka

16. 03. 2016

Blíží se česká účast na fotbalovém Euru. Nejenom proto LiStOVáNí vyráží znovu na turné s Jiřím Hájíčkem a jeho Fotbalovými deníky, které kdysi psal po Mistrovství světa ve fotbale v Německu. Tato road movie není ale zdaleka jen o fotbale a už vůbec ne jen pro muže.

Ukázka: Fotbalové deníky

Ukázka: Fotbalové deníky

16. 03. 2016

Na náměstí v České Lípě protáhli těch několik místních butiků a taky obchůdek s prádlem, s dámským i pánským, a když se vraceli k autu, nesli tři tašky. Simona se chtěla co nejdřív převléct, a tak našli restauraci, kde zašla okamžitě na toaletu. Když se vracela, měla na sobě letní šaty nad kolena, bílé, s pestrými, velkými květy.

Turné Šmodrcha za účasti autora Archie Kimptona!

Turné Šmodrcha za účasti autora Archie Kimptona!

15. 03. 2016

Pěkně popletený kočičák
Honzík Bačkora je docela obyčejný kluk z jednoho docela obyčejného městečka. Když ovšem jednoho obyčejného dne na toulkách po okolí náhodou natrefí na příšerně pomotaného, zpřeházeného, mrzoutského, vypaseného a na sušenkách závislého mluvícího kocoura,

Rozhovor s Archie Kimptonem

Rozhovor s Archie Kimptonem

15. 03. 2016

Rozhovor s Archie Kimptonem pro Brooke Hunter
Jak vás vlastně vůbec napadlo sepsat Šmodrchův příběh?
No, všechno to vlastně začalo s Dobby! To byla taková plastová panenka s velkýma očima. Patřila mé starší sestře. Když mi bylo pět, zjistil jsem... 

Ukázka: Šmodrcha

Ukázka: Šmodrcha

15. 03. 2016

Také vás někdy přepadne pocit, že všechno není, jak by být mělo? Že ti lidé, se kterými žijete - vaše rodina-, možná ve skutečnosti vůbec nejsou vaši příbuzní? Že třeba došlo k hrozivé záměně v porodnici a vás jako novorozence omylem dali úplně cizím rodičům, takže teď trávíte život s bandou nechutných podivínů,

Přidáváme termíny!

Přidáváme termíny!

26. 02. 2016

Pro velký úspěch přidáváme v některých městech představení Kafe a cigárko, sledujte pozorně program ve vašem městě...

Rozhovor s Marií Doležalovou

Rozhovor s Marií Doležalovou

8. 02. 2016

Proč jste se vlastně vrhla na psaní blogu Kafe a cigárko?
Psaní pro mě byl vždycky relax a způsob, jak dávat ven emoce. Před psaním blogu jsem ale celé dva roky nepsala vůbec, nebyl na to čas, a tím spíš se to ve mně nastřádalo a díky tomu, že mě napadlo "moje" téma, ke kterému jsem měla spoustu

Turné Kafe a cigárko

Turné Kafe a cigárko

4. 02. 2016

Marie Doležalová (Divadlo na Fidlovačce / Comeback / Stardance) si začala psát blog, jen tak pro radost a pro své kolegy z divadla, aby je pobavila. Ale záhy Kafe a cigárko začalo bavit lidi mnohem víc, než by se Marie nadála. Taky za něj získala cenu Magnesia Litera.

Ukázka: Jak urazit herce pochvalou

Ukázka: Jak urazit herce pochvalou

4. 02. 2016

Existuje věta, která zní jako kompliment, ale pro nás herce je to hluboká urážka.
"Jak ses naučil tolik textu?"
Ta věta přichází většinou po představení, kdy herec očekává, že vyzdvihnete sto jiných věcí na jeho výkonu. Ano, považujeme herectví za umění a sebe za umělce. Umíme být v tvůrčím vytržení, jenom 

Legenda Z+H na Hvězdárně

Legenda Z+H na Hvězdárně

1. 02. 2016

7.2. / 20:00 proběhne premiéra úspěšného představení Legenda Z+H o nepřekonatelné dvojici Zikmund a Hanzelka pod kopulí brněnského digitária. Právě prostor Hvězdárny nabízí nové prvky do představení, které jinak vyniká svou jednoduchostí, kterou ocenil právě i samotný Miroslav Zikmund. Dojatý k slzám řekl:

Rozhovor s Pavlem Oubramem

Rozhovor s Pavlem Oubramem

27. 01. 2016

České Budějovice - Scénická čtení Listování slaví 100. knihu. Herec Jihočeského divadla Pavel Oubram vypráví o začátcích v českobudějovickém antikvariátu, 45 000 kilometrech za volantem i hraní na hvězdárně.

Rozhovor s Lukášem Hejlíkem ke 100. premiéře LiStOVáNí

Rozhovor s Lukášem Hejlíkem ke 100. premiéře LiStOVáNí

6. 01. 2016

V lednu LiStOVáNí uvádí na jevišti svou stou knihu, Pohádky pro neposlušné děti a jejich starostlivé rodiče. Jaký to je pro vás mezník?

Neskutečně mi na tom záleží! Je to jako velké jubileum, vidíte, co je za vámi, přemýšlíte, co je před vámi. A rádi bychom to neslavili na večírku.... 

Slavíme 100. premiéru!

Slavíme 100. premiéru!

5. 01. 2016

Přátelé, dnes vzpomínáme s Pavlem Oubramem na to, jak jsme odehráli 13. listopadu 2002 první představení z knížek Emila Hakla. Dlouho jsme také předtím přemýšleli, jak tomu budeme říkat. LiStOVáNí bylo to jediné, co nás napadlo a ta velká a malá písmena v názvu zůstala dodnes jen takovým trucem. Ale snad dokazují, jak pestré LiStOVáNí je.